15 mai 2004, Universitatea din Craiova,

Ceremonia de Conferire a titlului de Doctor Honoris Causa

domnului Prof. Dr. Ing. Mario Rosso, Universitatea Politehnica din Torino, Italia.

Cunoscuta personalitatea stiintifica si academica pe plan international, dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso de la Universitatea Politehnica din Torino isi dedica initial studiile si cercetarile in domeniile Chimiei Generale, Chimiei Aplicate si Metalurgiei. Primele rezultate de marca ale cercetarilor le-a inregistrat in domeniul tratamentelor termochimice aplicate otelurilor carbon, otelurilor aliate si aliajelor binare din sistemele Fe-Cr, Fe-Ni si Fe-Mn. Studiile intreprinse au evidentiat noi faze microstructurale care se cristalizeaza in aliajele metalice amintite pe parcursul efectuarii anumitor tratamente termochimice.

Introducerea compusilor nou descoperiti in nomenclatoarele internationale a pus in lumina calitatile deosebite ale Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso in ceea ce priveste cercetarea fundamentala si metodele experimentale adiacente, Domnia Sa fiind unul dintre cei mai renumiti experti ai comunitatii academice italiene in ceea ce priveste analizele de difractie cu raze X.

Anul 1982 marcheaza puntea de trecere dintre cercetarea fundamentala si cea aplicativa prin orientarea activitatii Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso catre Tehnologiile Metalurgice si, in special, catre Tehnologia Metalurgiei Pulberilor. Puternicul ambient industrial oferit de centrele din Torino, Milano, Bologna si altele ii permit sa intrevada posibilitati concrete de colaborare cu firme industriale de renume.

Dintre aspectele inovative ale cercetarii stiintifice si aplicative ale Dlui. Prof.dr.ing. Mario Rosso se pot aminti: introducerea de noi atmosfere de tratament termochimic adaptabile la conditii de vid sau plasma, modificari prin tratamente termice ale straturilor superficiale ale otelurilor laminate sau sinterizate in vederea imbunatatirii caracteristicilor de rezistenta la uzare si la coroziune, tehnologii speciale de acoperire cu ajutorul particulelor de pulbere atomizate.

Unul dintre mai importante domenii de cercetare ale Dlui. Prof.dr.ing. Mario Rosso este cel al elaborarii si caracterizarii otelurilor sinterizate. Procedeul de fabricare prin Metalurgia Pulberilor este studiat cu predilectie pentru cazul otelurilor inoxidabile si al otelurilor de scule rezistente la uzare.

Spirit intreprinzator, in anul 1995 Domnul Profesor isi extinde aria de activitate in cadrul Campusului Universitatii din Torino cu sediul in orasul Alessandria, la circa 100 de km de centrul industrial Torino. Ca urmare a puternicelor conexiuni cu firmele industriale din zona, Domnia Sa dezvolta noi domenii academice si de cercetare si anume: Ingineria Maselor Plastice si respectiv Ingineria Electrica.

In anul 1999 infiinteaza in cadrul Universitatii Politehnice din Torino programul de studii de Masterat intitulat „Ingineria Bijuteriilor”. Raspunzând cerintelor celor mai ridicate ale vietii moderne, acest program de Masterat este foarte bine adaptat la piata industriala actuala, in sensul ca detine atu-urile programelor de pregatire competitiva a viitorilor specialisti in domeniul metalelor si aliajelor pretioase si anume: materiale, tehnologii, calitate, management antreprenorial.

 Pe plan international, activitatea Dlui. Prof.dr.ing. Mario Rosso este orientata catre dezvoltarea de relatii stiintifice si academice cu universitati si institute de cercetare de profil.

Pentru prima oara in România, Domnia Sa participa la Conferinta Internationala de Metalurgia Pulberilor RoPM 1996, organizata de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie,  Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso stabileste primele contacte stiintifice cu reprezentanti ai Universitatii din Craiova, prezenti la manifestarea devenita traditionala organizata de Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Practic, din acel moment a inceput o frumoasa si fructuoasa colaborare pe plan international intre Universitatea Politrehnica din Torino si Universitatea din Craiova, iar rezultatele acestei colaborari s-au cristalizat fie in derularea de cercetari de un inalt nivel stiintific publicate la congrese internationale din domeniul Metalurgiei Pulberilor fie prin participarea la programe bilaterale tip Socrates.

Pe parcursul desfasurarii activitatii stiintifice si academice a Domniei Sale,  Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso conduce numeroase proiecte de cercetare la nivel european, incluzând acordurile bilaterale stabilite  intre  Italia si respectiv România, Slovenia si Polonia.

Intreaga activitate didactica, stiintifica si manageriala a Dlui. Prof.dr.ing. Mario Rosso in domeniul Stiintei si Ingineriei Materialelor s-a desfasurat intre granitele virtuale marcate de societatile si corporatiile de profil care i-au permis Domniei Sale dezvoltarea de contacte stiintifice cu intreaga lume.

Astfel, Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso este membru activ al:

De asemenea, Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso este editorul a numeroase publicatii de renume din domeniul Stiintei si Ingineriei Materialelor.

Astazi, prin Hotarârea Senatului, Universitatea din Craiova are onoarea de a-l primi ca membru al comunitatii sale acedemice pe Dl. Prof.dr.ing. Mario Rosso in cadrul ceremoniei de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa.